8 listopada - szczególny dzień dla miłośników Cappuccino
Miłośnicy kaw, a w szczególności tej jednej - Cappuccino - muszą uczcić ten dzień
REKLAMA
Cappuccino to symbol Włoch i jeden z najsłynniejszych napojów na świecie. Jego nazwa pochodzi o brązowego koloru habitu włoskich kapucynów (cappuccini). Maszyna używana do wytwarzania cappuccino została wynaleziona we Włoszech, pierwszy patent został złożony przez Luigi Bezzera w 1901 roku.
Wzorcowe, włoskie cappuccino to porcja (25 ml) espresso oraz 100 ml mleka (przed spienieniem). Podstawową zasadą dobrego cappuccino jest odpowiednio spienione mleko, którego struktura powinna przypominać jogurt.
Zazwyczaj spienianie mleka w słabych, tanich ekspresach marketowych kończy się przygotowaniem kawy z dużą ilością piany przypominającej bitą śmietanę - nie ma to nic wspólnego z prawdziwym cappuccino.
Mleko do cappuccino powinno mieć zawartość tłuszczu na poziomie 3,2-3,5 proc. i być schłodzone. Idealna temperatura to 3-5 stopni C. Najlepiej sprawdzi się mleko krowie, jednak jeśli nie tolerujemy laktozy, możemy wybrać mleko roślinne.
Wzorcowe, włoskie cappuccino to porcja (25 ml) espresso oraz 100 ml mleka (przed spienieniem). Podstawową zasadą dobrego cappuccino jest odpowiednio spienione mleko, którego struktura powinna przypominać jogurt.
Zazwyczaj spienianie mleka w słabych, tanich ekspresach marketowych kończy się przygotowaniem kawy z dużą ilością piany przypominającej bitą śmietanę - nie ma to nic wspólnego z prawdziwym cappuccino.
Mleko do cappuccino powinno mieć zawartość tłuszczu na poziomie 3,2-3,5 proc. i być schłodzone. Idealna temperatura to 3-5 stopni C. Najlepiej sprawdzi się mleko krowie, jednak jeśli nie tolerujemy laktozy, możemy wybrać mleko roślinne.
Cappuccino bez ekspresu
Zamiast ekspresu do kawy do przyrządzenia cappuccino możemy wykorzystać tradycyjną kawiarkę. Podobnie jak w przypadku napoju z urządzenia elektrycznego najważniejsze jest jednak spienienie mleka. Możemy to zrobić, wykorzystując spieniacz lub mikser, pamiętając o tym, żeby mleko miało temperaturę nieprzekraczającą 65 stopni C.Co z kalorycznością?
Filiżanka (125 g) zawiera około 34 kalorii (kcal). Kalorie w Cappuccino pochodzą w 25% z białka, 40% z węglowodanów i 35% z tłuszczy.
PRZECZYTAJ JESZCZE